Geplaatst op

Opvangen en afkoppelen in Bilthoven

Beschrijving van de situatie

Daar waar Bilthoven en Den Dolder elkaar bijna raken ligt deze mooie woning. Achter in de tuin wordt regenwater reeds opgevangen. Dat mag ook aan de zijkant van de woning gaan gebeuren. Daarbij is afkoppelen – water teruggeven aan de natuur vinden wij beter dan af laten vloeien via het riool – eveneens gewenst en goed mogelijk. De HWA verschilt voor en achter van diameter: 70mm en 80mm. Geen probleem. De oprit is van grind op een stevige waterdoorlatende ondergrond. Uitermate geschikt! 

Wens van de bewoners

De bewoonster is zeer betrokken bij wat er om ons heen gebeurt. Regenwater opvangen en regenpijpen afkoppelen is voor haar hartstikke logisch. En voor ons ook. Tijdens ons prettige gesprek ter plaatste hebben we alle (on)mogelijkheden besproken. Afkoppelen van díe regenpijpen die zich daarvoor lenen alsmede het plaatsen van twee regentonnen was de uiteindelijke wens. Of we meteen ook naar de wat apart geconstrueerde dakgoot aan de garage wilden kijken.

Gerealiseerde oplossing

Aan de voor-/ zijzijde van de woning hebben we de regenpijp afgekoppeld. Ondergronds is de rioolbuis afgetopt. Om het regenwater te geleiden is gekozen voor een hoek-afkoppelsteen. Aan de achterzijde van de woning hebben we hetzelfde gedaan. Hier hebben we een rechte afkoppelsteen geplaatst. Tevens is hier een Kilian regenton geïnstalleerd met een Avanti vulautomaat. Een bladvanger is niet nodig, de pijp is immers afgekoppeld. Aan de berging is een Terranova gemonteerd. De Kilian was hier te hoog. Ook nu een Avanti. En de dakgoot? Die hebben we in overleg gelaten voor wat het is. Functioneel is soms ruimschoots voldoende. Wat een mooie klus was dit!